پارافرمالدهید – Paraformaldehyde
پارافرمالدهید
جامدی بلوری با بویی شبیه فرمالدهید است. این ماده دارای فرمول مولکولی (HO(CH2)nH ،n=8-100) می باشد و به عبارت دیگر پلیمری از فرمالدهید با جرم مولکولی پایین است مزیت آن نسبت به فرمالدهید در این است که خلوص بالاتری دارد، این ماده می تواند در آب حل شده و فرمالین ( فرمالدئید ۳۷% وزنی در آب) تولید نماید. موارد کاربرد و مصرف این ماده مشابه فرمالین است. لذا بازار مصرف آن در حقیقت بازار مصرف فرمالدهید است با این تفاوت که حمل ونقل آن آسانتر و صادرات آن در مقایسه با فرمالدهید مقرون به صرفه تر می باشد. به عبارت دیگر به دلیل هزینه حمل کمتر در مقایسه با فرمالین در بازارهای صادراتی نسبت به فرمالین ارجحیت دارد.
کاربردهای پارافرمالدهید
موارد کاربرد و زمینه های مصرف پارافرمالدهید عمدتا مشابه فرمالین است.همانطور که ذکر شد این محصول به صورت پودر بوده و در کیسه های چند لایه و به دور از نور و رطوبت قابل بسته بندی حمل و انبارداری می باشد. از تولید کنندگان این ماده در کشور می توان به شرکت صنایع شیمیایی سینا (ظرفیت ۳ هزار تن) ، مجتمع پتروصنعت گامرون (۱۰ هزار تن) اشاره کرد.
به دلیل حذف آب امکان حمل و نقل و صادرات آن در مقایسه با فرمالین مقرون به صرفه است. لذا چنانچه رویکرد صادراتی مد نظر باشد می توان با تبدیل فرمالین به پارافرمالدهید امکان صادرات را فراهم آورد. همچنین بسته بندی و انبارداری این محصول نیز در مقایسه با فرمالین هزینه کمتری داشته و از نقطه نظر اقتصادی توجیه پذیرتر است. در نهایت می توان گفت تبدیل فرمالین به پارافرمالدهید در مقایسه با فروش فرمالین مقرون به صرفه تر می باشد. در جدول زیر برخی از ویژگی های پارافرمالدهید آورده شده است.
ویژگی های فیزیکی و شیمیایی پارافرمالدهید
میزان | ویژگی |
شکل | دانه، پودر، حبه ای |
رنگ | سفید |
دانسیته توده ای (kg/m3) | ۷۵۰-۸۵۰ |
PH محلول آبی ۱۰% | ۳-۷ |
حلالیت در آب | حلالیت پایین |
نقطه ذوب (درجه سانتیگراد) | ۱۲۰-۱۷۰ |
رزین اوره فرمالدهید
سالیانه حدود یک میلیون تن اوره فرمالدهید در جهان تولید شده که حدود۷۰ درصد آن در صنعت چوب به کار گرفته می شود. این ماده رزین های مناسبی را برای تولید تخته خرده چوب(۶۱%) تخته فیبر با چگالی متوسط (۲۷%)چسب ورق و مواد دیگر فراهم میآورد.
اوره فرمالدهید کاربردهای فراوانی دارد و به دلیل ویژگی های مفیدش در بسیاری از فرآیندهای تولید به کار گرفته می شود. به عنوان مثال این ماده در مواردی چون: ورق های تزیینی، نساجی، تولید کاغذ، پارچه های ضد چروک، فرآورده های کتان، ریون و…استفاده می شود. هم چنین برای چسباندن چوب استفاده گسترده ای دارد . در سال John در سال ۱۸۸۴ و Holger بعد از کارهای تحقیقاتی اولیه توسط دانشمندان آلمانی۱۹۱۸که منجر به کشف و تهیه مواد پلیمری از واکنش بین اوره و فرم آلدهید شد، در سال ۱۹۸۲ رزین اوره – فرم آلدهید به صورت پودر و مناسب برای قالب گیری و همچنین برای ساخت چسب ها و کمپانی Farben Industrise و مصرف در صنایع نساجی از طرف کمپانی آلمانی فاربن و کمپانی انگلیسی توتال Total به بازار عرضه شد. در اولین مرحله از واکنش بین اوره و فرم آلدئید، گروههای آمین اوره، ابتدا هیدروکسی متیله شده و در طی واکنشهای چند تراکمی بعدی زنجیر پلیمری حاصل می گردد. با بکارگیری فرمالدهید مازاد این زنجیرها به یکدیگر متصل شده و شبکه سه بعدی را تشکیل میدهند.
اوره فرمالدهید محصول افزایشی اوره و فرمالدهید است. ساختار عمومی این ماده نسبتا پیچیده است. زنجیرهای اوره فرمالدهید در زمان پخت بدلیل ایجاد پیوندهای جانبی به شکل غیر محلول در می آید و شبک ههای سه بعدی ایجاد م یکند که بر حسب طول شاخه پلیمر و میزان حلالیت در آب طبقه بندی می شود.
۱-چسب اوره فرمالدهید ویژه تولید نئوپان و تخته چند لا
۲-پودر قالبگیری اوره فرمالدهید ویژه تولید قطعات برقی و تزئینی
۳-رزین ریخته گری اوره فرمالدهید ویژه ساخت شنی در ریخته گری چدن
۴ –رزین رنگ وو رزین لامینه چوب و کاغذ
۵-فوم عایق اوره فرمالدهید
۶-کودهای کنترل شده
ویژگی های اصلی اوره فرمالدهید
موارد | مقادیر |
حالت | مایع |
بو | بوی تند |
جرم مخصوص | ۱.۳۲۵ در c 250 |
ویسکوزیته | ۳۰۰-۵۰۰ سانتی پوز |
PH | ۷-۸ |
تنوع رزین های اوره فرمالدهید بسیار گسترده است. این رزین بر اساس نوع کاربرد از ویژگی های متفاوتی برخوردار است. به عبارت دیگر برای تولید هر نوع یا گرید رزین اوره فرمالدهید شرایط و محیط فرایند باید متناسب با آن انتخاب گردد. به طور کلی ترکیبات اوره فرمالدهید به دو صورت مایع و پودری تولید می شود.
موارد کاربرد ترکیبات
موارد کاربرد ترکیبات UF:
UF مورد استفاده در ترکیب چسب های تولید ندوپان و تخته های فیبری
تخته های چند لایه
پودر قالب گیری UF
رنگ UF
صنایع نساجی، کاغذ، لامینه و چوب
رزین های ریخته گری UF
کود های اوره
رزین اوره فرمالدهید گرید نئوپان یکی از عمومی ترین و پر مصرف ترین رزین هایی است که در صنعت تولید نئوپان و MDF مورد استفاده قرار می گیرد، پیوند های بسیار قوی با سلولز و دانسیته بالای رزین کیفیت مناسب MDF و نئوپان را تضمین می نماید.
در صنایع تولید نئوپان و MDF تکه های خشک چوب و یا فیبر با چسب 102UF مخلوط شده و پس از شده و پس از فرآوری به پرس منتقل شده و تحت فشار و گرما به شکل محصول نهایی در می آید میزان رزین در محصول نهایی چوبی در حدود ۷-۸% وزنی رزین به ازای وزن نئوپان خشک می باشد که بستگی به مواد اولیه بکار رفته و کیفیت و دانسیته تخته دارد. یک مول اوره با یک یا دو مول فرمالدهید وارد واکنش میگردد و نوع تولیدات حاصل تابع محیط واکنش می باشد بطوری که تولیدت محیط بازی کاملا با هم متفاوت می باشند در محیط اسیدی یک جسم انحلال ناپذیر در آب تولید میشود در محیط بازی یک جسم انحلال پذیر در آب و الکلی به نام دی متیل اوره تولید میگردد که جهت قابل انحلال ساختن آن در حلالهای آلی بایستی از قطبیت آن به کمک حلالهای از قبیل بوتانل کاست. در صنایع رنگسازی نیاز به رزین اوره ای محلول در یک حلال آلی بسیار مشکلتر از یک رزین اوره محلول در آب میباشد زیرا اکثر رنگهای کوره ای جزء سیستم حلالی می باشند . هرچه طول زنجیر مولکولی الکل بزرگتر باشد عمل انحلال پذیری موثرتر خواهد. معمولا درجایی که میخواهند چسبندگی بیشتری حاصل شود از اوره و درجایی که سختی بیشتری از ملامین استفاده میشود
اسفنج اوره فرمالدهید
عایق کاری با فوم اوره فرمالدهید ابتدا در سال ۱۹۵۰ در اروپا به منظور عایق سازی حفرات داخل دیواره های ساختمان های مسکونی مطرح شد. به طور معمول در محل اجرا از مخلوط کردن رزین اوره فرمالدهید، یک عامل فوم ساز و هوای فشرده شده ساخته می شود. وقتی که مخلوط وارد حفره های ساختمان پمپ می شود اوره و فرمالدهید ترکیب شده و به صورت یک فوم پلاستیکی عایق در می آیند. استفاده از فوم عایق اوره فرمالدهید موسوم به UFFI از دهه هفتاد میلادی آغاز گردید. مردم از این ماده به عنوان پرکننده محفظه های دیوار استفاده می کردند تا از هدر رفتن انرژی جلوگیری کنند. اما از دهه هشتاد میلادی نگرانی ها پیرامون منتشر شدن بخار سمی فرمالدهید در طول فرایند Curing و نیز در هنگام تخریب لایه های قدیمی این فوم آغاز گردید. انتشار بیش از ppm 0.1 از بخار فرمالدهید در محیط اثرات مخرب بر روی سلامتی انسان دارد. امروزه این فوم در ساخت منازل کاربرد ندارد و جایگزین های مدرن آن شامل موادی چون ملامین فرمالدهید و پلی یورتان است.
خواص رزین اوره فرمالدهید اصلاح شده با نانوسیلیس
پر کننده ها تاثیر اصلاحی روی خواص رزین UF دارند. اما در پرکننده های قدیمی مورد استفاده همه ذرات با اندازه های بالای درجه میکرون هستند، که تأثیر اصلاحی ناچیزی دارند. ذرات نانو با مقیاس کوچکشان بصورت تعداد زیادی از اتم ها روی سطح قرار می گیرند، که بدون اتم های چسبیده می باشند. ذرات نانو سیلیس به آسانی با دیگر اتم ها اتصال برقرار می کنند. فعالیت شیمیایی ذرات نانو بسیار عالی می باشد. نتایج مطالعه نشان می دهد هنگامی که که نانو سیلیس همراه با یک عامل جفت کننده سیلان ، بوسیله امواج اولتراسونیک ناپیوسته به رزین UF اضافه می شود خواص رزین بهبود می یابد. موقعی که مقدار نانوسیلیس زیر ۱.۵% باشد، مقدار فرمالدهید آزاد رزین کاهش می یابد و گرانروی و مقاومت اتصال رزین با افزایش در افزودن نانوسیلیس افزایش می یباد که زمان این تیمار طولانی نیست.
چسب های اوره فرمالدهید
مصری های کهن به خوبی هنر روکش کاری و چسب های مصرفی برای اتصال دکوراسیون ها با انواع چوب ها را ۳۵۰۰ سال پیش از میلاد دانسته اند . گل ، سرگین (کود) و خاک رس همراه با مخلوط این مواد ، باید همچنان بعنوان چسب مورد توجه قرار گیرند و در اکثر کشورهای جهان برای ساخت کلبه بکار برده شده اند . بسیاری از انواع چسبها برای چسباندن چوب به یکدیگر استفاده می شوند، اما تا جنگ جهانی دوم اساساً همه چسبها منشاء طبیعی داشتند .چسبهای پایه پلیمر مصنوعی قبل از جنگ جهانی دوم فقط معرفی شده بودند ولی حالا از نظر اهمیت چسبندگی در چوب نسبت به چسبهای قدیمی مطلوبترند . این چسبهای مصنوعی بیشتر در مواقعی که نیاز به شرایط طبیعی و رطوبت مناسب باشد مورد تقاضا واقع می گیردند .این نوع چسبها در مقایسه با چسبهای طبیعی که مقاومت کمتری به رطوبت داشتند، مقاومت بالایی در برابر رطوبت و آب دارند و می توانند طی چندین بار خیس خوری در آب باز هم از مقاومت کافی برخوردار باشند. رزین های مصنوعی طی سالهای ۱۹۳۰ میلادی ، معرفی شدند. اما گسترش و اغلب مصرف آنها بعد از جنگ جهانی دوم بود . چسبهای مصنوعی به دو گروه بزرگ تفکیک می شوند که عبارتست از : چسبهای ترموست و چسبهای ترموپلاست .
چسبهای ترموست به یک واکنش پلیمریزاسیون کندانسه شده وابسته است که آب حذف شده است . در طی واکنش پیوند عرضی ، چسبها متحمل تغییر فیزیکی و شیمیایی برگشت ناپذیر می شوند که قابلیت حل شدن را ندارند . واکنش آنها ممکن است بوسیله برخی مواد شیمیایی یا حرارت و یا ترکیبی از هر دو اتفاق بیفتد. چسبهای اوره فرمالدهید نیز از جمله این گروه هستند. گسترده ترین رزین ترموست مصرفی در صنایع چوب می باشد. آنها (UF) رزین های اوره فرمالدهید بطور گسترده برای تولید تخته لایه و تخته خرده چوب مصرفی در داخل ساختمان استفاده می شوند . این نوع چسبها هم به صورت پودری عرضه می شوند و هم بصورت مایع با درصد مواد جامد متفاوت و ممکن است با هاردنرها ، فیلرها و اکستندرها مخلوط شوند تا در برابر درجه حرارت دامنه دار از محیط اتاق تا نزدیک ۴۰۰ درجه سانتیگراد بهبود یابند. فیلرها و اکستندرها برای کنترل جریان (شار سیال)، ویسکوزیته ، نفوذ چسب در چوب و کاهش هزینه های خط چسب به این نوع رزین ها افزوده می شوند . در صورت استفاده از آردهای مختلف در ترکیب این نوع رزینها ، مقاومت به رطوبت شان کمتر خواهد شد.
رزین اوره فرمالدهید مخصوص آغشته سازی کاغذهای دکور
این نوع رزین در صنایع آغشته سازی و اشباع کاغذ مورد استفاده قرار می گیرد .از خواص این رزین می توان به قابلیت نفوذپذیری بسیار بالا جهت اشباع کاغذهای دکور و لطافت کاغذهای تولید شده اشاره نمود.
رزین ملامین فرمالدهید
ملامین فرمالدهید به دو صورت رزین و پودر تولید و مصرف میشود. این محصول جزء آمینو رزین ها می باشد. اولین فعالیتهای انجام شده بر روی ترکیبات آمینورزین ها به سال ۱۹۰۸ بر میگردد. اما اولین مورد کاربرد تجاری این رزینها به عنوان ترکیبات قالبگیری بر پایه اوره و تیو اوره در سالهای ۱۹۲۴ ۱۹۲۵ را روسیتر انجام داده است. در بین تمامی ترکیبات آمینو رزین ها تنها چند نوع آن مانند رزین های اوره فرمالدهید، ملامین فرمالدهید، بنزوئیک آمین فرمالدهید و در نهایت آکریلیک آمید فرمالدهید بعنوان یک محصول تجاری بدست آمده اند. بیشترین مورد مصرف رزین های آمینو ابتدا به رزینهای اوره و سپس ملامین اختصاص یافته است.
رزین های آمینو از ترکیب مواد کربونیل با مواد آمینو، ایمینو و آمید به دست می آیند. مهمترین این مواد فرمالدهید، اوره و ملامین هستند که در مقایسه با دیگر مواد کربونیل، آمینو، ایمینو و آمید دارای قیمت پایین تری هستند.
همانطور که ذکر شد رزین ملامین فرمالدهید از خانواده رزینهای آمینو، رزینی گرماسخت بوده و از واکنش فرمالدهید با ملامین بوجود می آید که این واکنش از نوع پلیمریزاسیون افزایشی است و شبکه ای غیرقابل نفوذ را ایجاد می کند. این ماده، از نظر خواص شیمیایی به اوره فرمالدهید شبیه است ، اما وجود سه گروه آمین در ملامین امکان ایجاد پیوندهای بیشتری را می دهد. آمینورزین ها در مقیاس تجاری به صورت پودر یا مایع تغلیظ شده تولید میشوند. در حالت مایع معمولا آب نقش حلال را دارد ولی در حالتی که رزین به منظور روکش کردن سطوح استفاده میگردد از الکل استفاده میشود. محلول این رزین ها از حالت بیرنگ و شفاف تا حالت شیری رنگ تولید می گردند. دلیل این تغییر رنگ این است که آمینورزین ها حتی در ساده ترین حالات، مخلوطی از مواد مختلف هستند.
مصرف عمده ی رزین های آمینو در تولید ورقهای لامینه روی چوب است. لامینه ها در واقع از قرار گرفتن رزین همراه با مواد دیگری چون کاغذ و غیره بر روی یک سطح اصلی که اغلب چوب است شکل می گیرد.
ملامین فرمالدهید با وزن مولکولی ۱۲۶ و فرمول C3N6H6 به دو شکل پودر و محلول غلیظ وجود دارد. در رزین ملامین فرمالدهید معمولا از آب به عنوان حلال استفاده میشود. این ماده از نظر خواص شیمیایی به اوره فرمالدهید شبیه است اما وجود سه گروه آمین در ملامین امکان ایجاد پیوندهای بیشتری را میدهد. محصولات پودری ملامین فرمالدهید دارای سطحی صاف و صیقلی هستند. این محصولات بی بو و در برابر حرارت و شکستگی بسیار مقاوم هستند.
مشخصات شیمیایی و فیزیکی ملامین فرمالدهید
ملامین فرمالدئید در گلیسرول، پیریدین، استیک اسید، فرمالدئید و حلال های مشابه دیگر محلول است. این رزین در ۳۵۴ درجه سانتیگراد تجزیه میشود و دانسیته ی آن ۱۵۷۰ کیلوگرم بر متر مکعب است. همچنین در برابر تنش های الکتریکی، حرارتی و مکانیکی، اسیدهای ضعیف و حلالهای معمولی مقاوم است. هرچند رزینهای ملامین فرمالدئید دارای خواص فیزیکی-مکانیکی مناسبی هستند ولی توسعه کاربرد این پلیمر ایجاب میکند در بهبود هر چه بهتر خواص این مواد تلاش شود تا بتوان آنها را در مصارف ویژه نیز مورد استفاده قرار داد. استانداردهای بین المللی برای رزین ملامین فرمالدئید وجود ندارد.
پودر قالب گیری ملامین فرمالدئید در صنایع مختلف مانند تولید ظروف و قطعات ملامینی مصرف می شود.استحکام ضربه ای ناکافی، انعطاف پذیری کم، پایداری ابعادی پایین و جمع شدگی زیاد ضعف ترکیبات قالبگیری ملامین فرمالدهید محسوب می شود.با افزایش پر کننده ها و تقویت کننده ها در بعضی موارد این ۳۵ درصد ضعف پوشش داده می شود.
از این رو، عموما ترکیبات پودر قالبگیری ملامین فرمالدهید دارای ۴۰% وزنی پرکن هستند. پرکن ها قالب پذیری و پایداری ابعادی را بهبود می بخشند. انتخاب پر کن بستگی به مورد مصرف دارد. مشخصات پودر و رزین ملامین فرمالدهید در جدول زیر آمده است.
مشخصات پودر ملامین فرمالدهید
ویژگی | مقدار | واحد |
شکل ظاهری | پودر سفید | – |
چگالی حجمی | ۰.۷ | Kg/m3 |
پایداری نگهداری در بسته بندی | ≤۱۲ | ماه |
پایداری در آب | ۱:۳ | – |
ثابت های محلول مایع ۵۰% | ||
فرمالدهید آزاد | ماکزیمم ۲۰۰ | (ppm) |
Ph در ۲۵ درجه سانتیگراد | ۹ | – |
ویسکوزیته در ۲۵ درجه سانتیگراد | ۲۰-۲۵ | Cps |
پایداری در ۲۵ درجه سانتیگراد | ۱۰۰ | hrs |
دانسیته در ۲۵ درجه سانتیگراد | ۱.۲ | (gr/cm3) |
مشخصات رزین ملامین فرمالدهید
ردیف | ویژگی | مقدار/واحد |
۱ | رنگ | حداکثر ۳/ گاردنر |
۲ | درصد مواد غیر فرار | حداقل ۴۰ |
۳ | گرانروی | حداکثر ۴۰ / پواز |
۴ | وزن مخصوص | ۱.۰۵ – ۱.۰۲ گرم بر سانتی متر مکعب |
۵ | حلالیت | محلول در زایلین، بوتیل استات نرمال، متیل اتیلکتون، نرمال
بوتانول و غیر محلول دروایت اسپریت |
۶ | میزان آب | حداکثر ۰.۲% |
استاندارد های ملامین فرمالدهید
استاندارد بر حسب مورد عبارتست از تعیین تمام یا برخی از خصوصیات و مشخصات هر فراورده از قبیل نوع، جنس، منشا، مواد اولیه، اجزاء تشکیل دهنده، ترکیب، ساخت، نحوه استفاده، طرز نصب، کیفیت، کمیت، شکل، رنگ، وضع ظاهری، وزن، ابعاد، عیار، ایمنی، چگونگی بسته بندی و علامت گذاری، روش آزمایش و همچنین یکنواخت کردن اوراق اداری، اسناد بازرگانی و مالی و امثال آن. استاندارد باید بر نتایج تثبیت شده علم و فناوری و تجربه استوار بوده و هدف آن ارتقای منافع بهینه جامعه باشد. استانداردهای ملی تدوین شده برای ملامین فرمالدئید در جدول زیر لیست شده اند. همچنین طبق استاندارد ایران رزین ملامین فرمالدئید در سه گروه طبقه بندی میشود:
نوع اول ملامین فرمالدهید نوع بی (MFB) مقاوم در برابر آب داغ، مثال: رزین ملامین فرمالدئید همراه با پرکننده سلولز
نوع اول ملامین فرمالدهید نوع سی (MFC) مقاوم در برابر حرارت و الکتریسیته، مثال: رزین ملامین فرمالدئید با پرکننده معدنی
نوع اول ملامین فرمالدهید نوع دی (MFD) مقاوم در برابر ضربه، مثال: رزین ملامین فرمالدئید با پارچه کتانی خرد شده بعنوان پرکننده
کاربردهای صنعتی ملامین فرمالدهید
رزین های MF، رزینهای ترموستی هستند که مصرف عمده آنها در تولید ورق های لامینه روی چوب است. جدول زیر موارد کاربرد این ماده را نشان میدهد.
موارد کاربرد رزین های ملامین فرمالدهید
موارد کاربرد | نوع | در صد میزان مصرف |
تولید لامینه چوب | رزین | ۳۳ |
تولید چسب | رزین | ۲۳ |
پودر قالب گیری | پودر قالب گیری | ۱۱ |
رنگ و پوشش | رزین | ۱۰ |
سایر موارد | رزین | ۲۳ |
کاربرد رزین های ملامین فرمالدهید
لامینه ها
لامینه ها به طریق صنعتی از قرار گرفتن رزین همراه با مواد دیگری چون کاغذ و غیره بر روی یک سطح اصلی شکل می گیرد. این مرحله می تواند در فشار بالا یا پایین انجام شود. رزین های ملامین فرمالدهید مورد مصرف در لامینه کردن چوب معمولا به صورت محلول (۷۰-۷۸ درصد جامد) و یا به صورت پودری می باشد. نوع مایع آن ارزان تر است و بیشتر مصرف می گردد و نوع جامد آن برای کاربردهای خاص استفاده میشود.
ایجاد لامینه بر روی سطوح چوب در فشار بالا یا پایین انجام می گیرد و برای هر ۱۰۰۰ فوت مربع از چوب لامینه، ۱۶-۲۵ کیلوگرم رزین MF مصرف می شود. چوب لامینه شده جهت استفاده در ساخت کمد، مبلمان، کابینت و غیره مصرف می گردد که ۷۰ درصد تقاضا را تشکیل می دهند و بقیه تقاضا برای لامینه پوشش چوبی کف میباشد. در واقع همه لامینه های ملامین فرمالدهید دارای کاربرد تزئینی هستند.
پوشش سطوح
رزین MF ویژه تولید رنگ و پوشش های سطحی بدلیل پایداری در برابر اشعه ماوراء بنفش و خاصیت مقاومت گرمائی و همچنین مقاومت در برابر مواد شیمیایی در ساختار رنگ ها و پوشش مورد استفاده قرار می گیرد. رزین های ملامین- فرمالدهید برای کاربرد در پوشش سطوح به عنوان عامل شبکه ساز به همراه رزین آلکید، پلی استر و اکریلیک مورد مصرف قرار می گیرد.
رزین MF با متیله شدن و بوتیله شدن(ترکیب با متانول و اتانول) بصورت جزئی و یا کلی، قابلیت حل شدن بیشتری در پوشش های دارای پایه حلالی و آبی پیدا می کنند. متیله شدن ملامین فرمالدهید بصورت کامل آن می تواند منجر به تولید ماده ای چون هگزا متوکسی متیل ملامین(HMMM) شود.
این ماده غیر فرار بوده و حلالیت کمی در آب دارد و بعنوان هاردنر(سخت کننده) در رزین های مختلف مصرف می گردد. رزین های متیله سریعتر پخته می شوند، در آب و حلال های آلی محلول هستند و می توانند محتوی ۸۰ تا ۱۰۰ درصد جامد باشند. در ضمن، تبخیر فرمالدهید در رزین های متیله کمتر است.
همچنین با انجام واکنش های دیگری بر روی رزین ملامین فرمالدهید همانند سولفونه کردن آن می توان موادی را تحت عنوان فوق روان کننده های بتن و کاهش دهنده های آب بتن بدست آورد. این مواد علاوه بر کاهش آب مصرفی در تهیه بتن باعث استحکام آن نیز میگردند. رزین ملامین در ترکیب با پلی استرهای اشباع شده در پوشش دادن کویل ها و در ترکیب با رزین اوره و بنزوگونامین و پلی استرهای اشباع شده جهت تولید لعاب کوره سفید با کیفیت بالا و مقاومت زیاد در مقابل زرد شدن استفاده می شود.
چسب های چوب
از رزین ملامین فرمالدهید به عنوان چسب در صنایع چوبی، کف پوش چوبی و در پوشش چوبی سقف نیز استفاده می شود.
صنایع کاغذ و نساجی
از رزین ملامین فرمالدهید به عنوان عامل شبکه ساز برای بهبود کیفیت کاغذ، بکار گیری در کاغذ های مقاوم در برابر آب و پرداخت سطوح کاغذی نیز استفاده میشود. همچنین در نساجی جهت افزایش استحکام ساختار الیاف کتان و نایلون در برابر حرارت و همین طور استحکام در برابر انقباض و انبساط و در تکمیل پارچه به منظور ضد چروک نمودن آن بکار می رود.
سایر موارد
از دیگر موارد کاربرد ملامین فرمالدهید می توان به چسب نخ لاستیک، عامل دباغی چرم، عامل ضد جرقه در عایق الیاف شیشه، رنگدانه های فلورسنت، مواد شیمیایی ضد اشتعال، عامل شبکه ساز برای رزین های اپوکسی، رزینهای تبادلگر یونی و غیره اشاره کرد.
موارد کاربرد پودر قالب گیری
پودرهای قالبگیری را می توان از مخلوط نمودن یک بایندر گرما سخت، یک پرکننده و یک جزء استحکام دهنده بدست آورد. این پودرها را می توان در قالب های فولادی و تحت فشار و حرارت (پرس گرم) و یا بصورت تزریقی بصورت قطعات سخت در آورد. پودر قالبگیری ملامین فرمالدهید جزء گروه مواد آمینو پلاست است که بدلیل خواص مناسب گرمائی و الکتریکی، بخصوص در برابر آب جوش و گرما در تولید قطعات خانگی و صنعتی مصرف می گردد. این مواد قابلیت رنگ پذیری خوبی دارند. همانطور که اشاره شد، در ساخت پودر قالب گیری در حدود ۳۵ تا ۴۰ درصد از مواد پرکننده مانند پودر چوب، الیاف شیشه ای و همین طور الیاف آلفا- سلولز استفاده می شود. در این میان نوعی از پودر قالبگیری که در تولید ظروف خانگی مصرف می شود حدود ۷۵% بازار را به خود اختصاص داده که در تهیه آن از پرکن الیاف آلفا سلولز استفاده می شود.
بر اساس استاندارد شماره ۶۱۲ ، مواد اولیه مورد مصرف در ساخت ظروف ملامین غذاخوری میتوانند شامل رزین ملامین، آلفا سلولز، پیگمانها بوده و حداکثر تا ۵ درصد وزن محصول از سایر مواد افزودنی مجاز و مندرج در استاندارد ملی ایران به شماره ۱۳۱ باشد. مواد به کار رفته و نحوه ساخت این ظروف باید به گونهای باشد که هنگام استفاده عادی از آنها در منزل و سایر مراکز، ترکیبات موجود در این ظروف وارد مواد غذایی نشوند و در صورت ورود به ماده غذایی، مقدار آن در حدی باشد که سلامتی را به خطر نیندازد.
کالا های جایگزین محصول
محصولات جایگزین، محصولاتی هستند که با توجه به شرایط بازار و نوع مصرف، تولید و عرضه آنها در بازار باعث کاهش تقاضای محصول مورد مطالعه میشود.مصرف عمده ملامین فرمالدهید تولیدی جهان به عنوان پودر قالبگیری و چسب در صنایع چوب است. محصولاتی از قبیل فنل فرمالدهید، اوره در زمینه مصرف به عنوان چسب و (MDI) بر پایه دی فنیل متیلن ایزوسیانات PU فرمالدهید و چسب از اوره MF پودر قالبگیری از رقبای ملامین فرمالدهید به حساب می آیند. با این حال، قیمت رزین فرمالدهید و فنل فرمالدهید گرانتر است، اما خواص استحکامی بهتری نسبت به آنها دارد. بنابراین به به طور کلی از آنجا که خواص و رفتار شیمیایی محصولات نهایی رزینهای اوره و ملامین شبیه به یکدیگر است، کاربرد هر دو رزین تقریبا یکی است.
مواد اولیه مورد نیاز
از جمله مواد اولیه ی اصلی تولید ملامین فرمالدئید می توان به ملامین، فرمالدئید و آلفا سلولز اشاره کرد.
در بخش مقالات به معرفی دسته ای از محصولات شیمیایی پرداخته شده است.شایان ذکر است محصولات نام برده شده شامل مطالعات امکانسنجی می باشد. در گزارشات امکانسجی به وضعیت بازار،فرایندهای تولید و اطلاعات سرمایهگذاری مورد نیاز پرداخته شده که تمامی این اطلاعات قابل ارائه به مشتریان می باشد.
این مقالات توسط شرکت آلما شیمی پاسارگاد برای شما تهیه شده است.