لاکتیک اسید
معرفی لاکتیک اسید :
لاکتیک اسید با فرمول CH3CH(OH)COOH یک اسید آلی با گروه عاملی کربوکسیل و هیدروکسیل است. ساختار مولکولی آن در شکل زیر نشان داده شده است. نام شیمیایی آن S-2-هیدروکسیپروپانوئیکاسید میباشد. این اسید از جوانهیر کربوهیدراتهای ساده مثل گلوکز، ساکاروز و لاکتوز حاصل میشود. بهصورت طبیعی نیز در اثر فعالیت شدید بدنی در ماهیچهها تولید میگردد.
دمای جوش لاکتیک اسید °C122 است. دمای ذوب پایینی دارد و بستگی به ساختار ایزومری لاکتیک اسید دارد. این مولکول دو تا ایزومر دارد: راستگرد (D) و چپگرد (L). دمای ذوب هر کدام از این دو ایزومر برابر °C53 میباشد، اما در حالت مخلوط (DL) دمای ذوب به °C16.8 کاهش مییابد. معمولا لاکتیک اسید تجاری به صورت مخلوط دو ایزومر میباشد. شکل زیر لاکتیک اسید جامد و مایع را نمایش میدهد. این محصول در حالت جامد پودری سفیدرنگ است و در حالت مایع شفاف و بیرنگ میباشد. مشخصات لاکتیک اسید در جدول زیر ذکر شده است.
مشخصات اسید لاکتیک جامد و مایع
ردیف |
مشخصه |
جامد |
مایع |
1 |
حالت فیزیکی |
پودر سفیدرنگ |
مایع بیرنگ یا زرد کمرنگ |
2 |
وزن مخصوص (°C25) نسبت به آب |
- |
1.25-1.2 |
3 |
جرم مولی |
g/mol 90.08 |
g/mol 90.08 |
4 |
دمای ذوب |
°C16.8 |
- |
5 |
دمای جوش |
- |
°C125-119 |
6 |
حلالیت |
محلول در آب |
محلول در آب و اتانول |
7 |
pH (محلول 0.1 درصد) |
2.9 |
2.9 |
8 |
اسیدیته (pKa) |
3.86 |
3.86 |
جدول زیر مشخصات MSDS مربوط به لاکتیک اسید مایع را نشان میدهد. این محصول قابل اشتعال است. حین آتشسوزی باید از مواد مخصوصی استفاده شود که در جدول ذکر شده است و نباید از جت آب استفاده شود. لاکتیک اسید از نظر بهداشت و سلامت میتواند باعث حساسیتهایی روی بدن انسان شود. خورنده است. دمای فلش آن بالاتر از °C93.3 میباشد.
مشخصات MSDS لاکتیک اسید مایع:
ردیف |
مشخصه |
توضیح |
1 |
آسیبهای اورژانسی |
حساسیت و آسیب چشمی و پوستی به همراه مشکلات گوارشی و تنفسی |
2 |
نوع آتش خاموشکن |
اسپری آب، فوم و مواد شیمیایی خشک-از جت آب استفاده نشود. |
3 |
پایداری |
پایدار |
4 |
محصولات احتراق |
CO2 و CO |
5 |
مواد شیمیایی و محیطهای حساس |
دمای بالا و اکسیدکنندهها |
6 |
ملاحظات حین نگهداری |
در جای خشک و دارای تهویه و دور از حرارت و جرقه نگهداری شود |
7 |
خوردگی |
خورنده |
8 |
دمای فلش |
> °C93.3 |
کاربرد ها :
لاکتیک اسید هم در صنایع غذایی و هم در صنایع دیگر مثل داروسازی، لوازم آرایشی و شویندهها کاربرد دارد.
صنایع غذایی :
این محصول در صنایع غذایی بیشتر به عنوان افزودنی به طیف وسیعی از مواد غذایی اضافه میشود. از این محصول به منظور بهبود طعم، ضدعفونی کردن و افزایش طول عمر مواد غذایی استفاده میشود. کاربردهای لاکتیک اسید در صنعت مواد غذایی به شرح زیر است.
1. محافظ طعم مواد غذایی :
سرکه که بهطور سنتی برای تنظیم pH مواد غذایی مورد استفاده قرار میگیرد طعم غذا را بهشدت تغییر میدهد. لاکتیک اسید جایگزین بسیار مناسبی میباشد چرا که طعم میوه و سبزیجات، محصولات گوجه فرنگی، پنیر و گیاهان دارویی را بهبود میدهد.
2. تولید نوشیدنی ها :
از لاکتیک اسید برای جایگزینی کامل یا کسری از سیتریکاسید موجود در نوشیدنیها استفاده میشود. این کار باعث میشود که نوشیدنی یک مزهی ترش ملایم پیدا کند. علاوهبراین میزان شیرینی کاهش مییابد و در نتیجه طول عمر نوشیدنی بالاتر میشود. لاکتیک اسید درون نوشیدنی –بهدلیل حلالیت بالایی که دارد- احتمال تشکیل رسوب را کاهش میدهد. لازم به ذکر است که تشکیل رسوب باعث افت کیفیت نوشیدنی میشود. علاوهبراین، لاکتیک اسید از نوشیدنی در برابر باکتریها، قارچها و مخمرها محافظت میکند.
3. پایدارکنندهی رنگ میوهها و سبزیجات:
میوهها و سبزیها در زمان بعد از برداشت کمکم دچار تغییر رنگ میشوند. لاکتیک اسید میتواند به پایداری رنگ میوهها و سبزیها کمک کنند. آنها جایگزین اسیدهای آلی میشوند و از طریق محدود کردن فعالیت آنزیمهایی که باعث رنگزدایی میشوند، رنگ محصول را حفظ میکنند. لاکتیک اسید میتواند پایداری آنتوسیانین را تا 50 درصد افزایش دهد. آنتوسیانین یک رنگدانهی بنفش متمایل به قرمز است که در میوهها یافت میشود. این رنگدانه کمکم بیرنگ شده و محو میشود. لذا از لاکتیک اسید استفاده میشود تا طول عمر آن بالاتر رود و رنگ میوه حفظ شود.
4. ضدعفونی کردن میوهها و سبزیجات
لاکتیک اسید میتواند به عنوان جایگزین موادی مثل کلر و هیدروژنپراکسید در شستشو و ضدعفونی کردن میوهها و سبزیها مورد استفاده قرار گیرد.
5. ضدعفونی کردن سس ها :
در سسها جایگزین سرکه و یا استیکاسید میشود. از این محصول برای بالا بردن ایمنی سسها در برابر باکتریهایی مثل لیستریا مونوسیاتوژن، باسیلوسسرئوس و استافیلوکوکوس اورئوس استفاده میشود.
6. اسیدی کردن گوشت:
از لاکتیک اسید برای ضدعفونی نمودن سطح گوشت و مرغ تازه استفاده میشود.
7. خوراک حیوانات اهلی:
از لاکتیک اسید برای افزایش ایمنی خوراک حیوانات اهلی در برابر باکتریهایی مثل اشرشیاکلی و سالمونلا استفاده میشود. با وجود لاکتیک اسید در خوراک حیوان، دستگاه گوارش حیوان اسیدی میشود و از این طریق از رشد آلودگی جلوگیری بهعمل میآید.
8. سایر کاربردهای غذایی:
از لاکتیک اسید برای تولید نمکهای لاکتات، استرهای لاکتات و لاکتیلاتها استفاده میشود که هر کدام از آنها کاربرد خاص خود را در صنایع غذایی دارد.
داروسازی:
لاکتیک اسید در تکنولوژی تولید لاکتاتهای محلول در آب از یکسری مواد نامحلول مورد استفاده قرار میگیرد. علاوهبراین، این محصول برای دیالیز و تجزیهی فلزات مناسب است.
لوازم آرایشی:
از لاکتیک اسید برای تثبیت میزان اسیدیته و همچنین ضدعفونی کردن بعضی از لوازم آرایشی استفاده میشود.
شوینده ها :
از این محصول به عنوان رسوبزدا، پاککنندهی باقیماندهی صابون و یک عامل ضدباکتریایی در صنایع شوینده استفاده میشود.
قرص های حشره کش :
از لاکتیک اسید به همراه آمونیومبیکربنات در تولید قرصهای جاذب پشه مورد استفاده قرار میگیرد.
تولید مونومرها (پیشساز پلیمرها) :
از لاکتیک اسید برای تولید مونومرهای مختلف مثل لاکتیدها، گلوکولیدها و کاپرولاکتون استفاده میشود. بعدها این مونومرها برای تولید هموپلیمرها یا کوپلیمرهای مختلف به کار میروند. در ادامهی این زنجیره، پلیمرهای حاصل میتوانند در زمینهی دارورسانی و ساخت بافتهای مصنوعی مورد استفاده قرار گیرند. جالب است بدانیم که بافتهای مصنوعی و دارورسانی دو تکنیک اتخاذ شده در درمان بیماری صعبالعلاج سرطان میباشند.
تولید پلیلاکتیک اسید :
لاکتیک اسید در حضور کاتالیست پلیمریزه میشود و به پلیلاکتیک اسید تبدیل میشود. این پلیمر نوعی پلیاستر زیستتخریبپذیر است. پلیلاکتیک اسید یکی از پلاستیکهایی است که نمیتوان آن را از طریق فرآیندهای پتروشیمی تولید نمود. لازم به ذکر است پلیلاکتیک اسید محصول پلیمری ارزشمندی است. این پلیمر نسبت به پلیپروپیلن و پلیاستایرن به میزان کمتری از انرژیهای تجدیدناپذیر استفاده میکند. همچنین میزان انتشار کربندیاکسید از پلیلاکتیک اسید کمتر از یکچهارم پلیپروپیلن و پلیاستایرن است.